2017. május 14., vasárnap

A GROW modell



Gyakran előfordul, hogy kitűzünk magunk elé célokat, tervezünk, álmodozunk, szembe találjuk magunkat különféle problémákkal, amiket szeretnénk megoldani, de valahogy a megvalósításból mégsem lesz semmi. Most egy igen hatékony problémamegoldó és a célok elérését szolgáló modellt mutatok be nektek. 
Célszerű egy társat választani magatoknak a folyamat mellé, aki segít a beszélgetést mederben tartani és a megfelelő kérdéseket feltenni nektek. Nagyon fontos, hogy a társatok csak kérdéseket tegyen fel  és ne véleményt alkosson az adott szituációról! Használjátok bátran és sok sikerrel!


A GROW modell

A GROW modell egy coaching modell.  Kidolgozója Graham Alexander, Myles Downey, John Whitmore és Tim Gallwey. Ez a modell problémamegoldásra és a célok elérésére alkalmas, továbbá a probléma megoldásának folyamatára koncentrál. A szó jelentése: növekedés, fejlődés. 

A betűk pedig a következőket jelentik:

G: goal, azaz cél; az elérendő cél meghatározása
R: reality, azaz jelenlegi helyzet, valóság; tárgyilagos, érzelmeket kizáró helyzetkép a mostról, jelenről, a helyzet érdemi értékelése.
O: options, opportunities, azaz lehetőségek; a cél eléréséhez vezető utak, megoldási módok összegyűjtése.
W: will, way, what’s next, wrap up, azaz indulás, akciótervezés, szándék; a lehetőségek listájából ki kell választani, hogy melyik opció a legideálisabb a célod elérése, vagy a problémád megoldása érdekében.

Forrás: http://boldogsagtervezes.hu/a-grow-coaching-modell/


A GROW használatát általában egy utazás megtervezéséhez szokták hasonlítani. Ahhoz, hogy elérhess valahová, tudnod kell hová szeretnél eljutni (mi a célod) és fel kell tudnod ismerni, mi a jelenlegi helyzeted, hol tartasz most. Továbbá tisztában kell lenned a lehetőségeiddel, milyen opciókkal rendelkezel célod eléréséhez. Végül pedig meg kell, hogy szülessen benned a végső elhatározás.


 Segítő kérdések a beszélgetéshez:

Cél:
Pontosan mit szeretnél elérni? Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Valóság:
Mi történik valójában? Mikor történik? Kik a szereplői? Milyen megoldást próbáltál ki eddig? Mi zajlik a színfalak mögött?

Lehetőségek:
Mit lehet tenni? Milyen lehetőségek kínálkoznak a megoldásra? Ha bármit kívánhatnál ebben a helyzetben, mi lenne az?

Teendők:
Mi az első lépés? Pontosan mit fogsz tenni? (mikor, hol, kivel, mit?) Mi kell mindehhez? Mekkora esélyt látsz arra, hogy meg is fogod tenni?

Sok sikert és eredményes problémamegoldást kívánok!




Béndek Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése