2016. június 7., kedd

6 boldogságforrás, ami bebizonyítja Neked, érdemes élni!



Gondolkodtál már azon, mitől lehet boldog, szeretetteljes életet élni? Hogyan, miképp cselekednek azok, akiknek boldog az életük? Egyszerűen csak a szerencse gyermekei, vagy másképp szemlélik az életet boldogtalan társaikhoz képest?
Ők azok az emberek, akik, képesek átértékelni az életet és a legapróbb szépségeit is boldogságforrásként kódolják. De melyek azok a tényezők melyek képesek befolyásolni az egyén jóllét érzését: (A jólét az anyagi szükségletek kielégítésére irányuló mennyiségi jólét (welfare), míg a well-being az immateriális dimenziókban megvalósuló jóllét.)




1.      Egészség


Fontos, hogy törődjünk testi kondíciónkkal is, mert ha nem mozgunk eleget, akkor a test inaktivitása pszichikai renyheséget és testi gyengeséget okoz. A mozgás által felszabadult endorfin (örömhormon) közérzet- és kedélyjavulást képes előidézni. Az elmúlt évtizedekben egyre fontosabbá vált az emberi személy teljessége. Kimondják, hogy a személy nem csupán tárgya egészségének, betegségének, gyógyulásának, hanem aktív résztvevője is egyben.


2.      Emberi kapcsolatok és a szeretet

Az ember veleszületetten társas lény. A szeretetkapcsolatok jelentik a legnagyobb örömforrást és boldogságot az életben. Valamint hozzájárul az élet értelmességének érzéséhez és az élettel való elégedettséghez, viszont negatív a kapcsolata a depresszív tünetek gyakoriságával. Éppen ezért a legfontosabb dolog az ember életében a minőségi kapcsolatok kialakítása. Igazán harmonikus és sikeres életet akkor élhetünk, ha vannak hozzánk nagyon közel álló emberek az életünkben. Ez adja az igazi belső biztonságot.



3.      Hivatás

Mindenki született valamire. Minden egyes embernek megvan a maga hivatása. Megfelelő önismerettel fellelhetők valódi képességeink, készségeink, érdeklődésünk, melynek segítségével megtalálhatjuk az egyéniségünkhöz leginkább megfelelő foglalkozást, melyben kiteljesedhetünk. Az önismeret másképpen önmegértés.Segítségével arra a mindenki számára fontos kérdésre kapunk választ, hogy ki isvagyok én valójában és milyen vagyok.

4.      Jó cselekedetek, hála és a megbocsájtás

A boldogságkutatás szerint a jócselekedetek, az adakozás, a segítségnyújtás, tehát az altruizmus fokozza az egyén szubjektív jóllétérzését. Jót teszel másokkal és hidd el, egyenesen arányos, hogy Te is jobban fogod érezni magadat. Továbbá fontos, hogy éld át a hála és a megbocsájtás érzéseit is. Ne feledd, ha másokra haragszol, azzal első sorban magadnak ártasz.


5.      Napi örömforrások, azaz koncentráljunk a jelenre!

Mindig igyekezzünk belemerülni és átadni magunkat a pillanatnak. Akik képesek erre, azoknak növekszik az önbizalma, nyitottsága és elégedettségérzése. Vedd észre a körülötted lévő világot.





6.      Legyenek céljaink!

Általános feltételezés a személyiség- és egészségpszichológiában, hogy a célokat úgy határozhatjuk meg, mint jövőbeni állapotok mentális reprezentációit, mivel a céljaink a cselekedeteinkre motivációs erővel hatnak, mert irányítják a személy akaratlagos aktivitását. Tehát befolyásolják, mit, miért teszünk. Így hatással vannak a testi-lelki egészségre is.

Amennyiben pedig az összes felsorolt boldogságforrásnál úgy érezted, neked egyik sem adatott meg, az elsődleges motivációd az élni akarásra az kell, hogy legyen, hogy átértékeld az eddig a pontig elvezetett gondolataidat, cselekedeteidet. Belső munkával változtatni tudunk negatív szokásainkon és előnyt kovácsolhatunk belőlük. Nem utolsó sorban pedig tanuljuk meg kezelni a stresszt, hogy kiegyensúlyozottan tudjunk szembenézni problémáinkkal. 
A stressz kezeléséről itt olvashatsz bővebben: http://boldogsagprogram.hu/hogyan-kezeljuk-a-mindennapi-stresszt

Ha meguntad az áldozat szerepét, akkor nem kell mást tenned, mint megtanulni örülni annak, hogy létezel. Nem nehéz, csak hagyd, hogy ok nélkül is mosolyra húzódjon a szád.
A.    J. Christian





Béndek Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése